Odvikavanje od pelena

11037212 486094508224893 4826691745306715094 n | GRDELIN BUZET

Djeca sama određuju trenutak kada će prestati piškiti i kakati u pelene. Kao i kod puzanja, hodanja i govora, djeca i u ovom slučaju slijede vlastiti vremenski plan. Uobičajeno je da se odvikavanje od pelena započinje u dobi od 18. do 24. mjeseca, odnosno kad postoje pretpostavke da je dijete doseglo odgovarajuću zrelost. Raniji početak se rijetko preporuča, kako bi se izbjegli eventualni neuspjesi koji bi se mogli negativno odraziti na samopoštovanje djeteta, ali i roditelja.

Znakovi koji ukazuju na spremnost djeteta za kahlicu su slijedeći:

 • dijete redovito ostaje suho duže od 2 sata
 • nakon velike nužde dijete obavijesti roditelje o tome ili se pri tom sakrije na određeno mjesto
 • smeta mu puna pelena
 • koristi (svoje) nazive za stolicu i urin
 • razumije tjelesne signale koji mu govore da mora piškiti ili kakati i to pokazuje roditelju
 • ne voli biti u mokroj i prljavoj peleni
 • pokazuje želju za neovisnošću
 • zna hodati i sjesti

Stvaranje rutine  

U vrijeme kada dijete obično kaka, posjednite ga obučenog na noćnu posudu jednom na dan. Time postižete da se dijete navikne na noćnu posudu i prihvati je kao rutinu. Dok dijete sjedi, ne treba mu u početku objašnjavati šta da radi – dovoljno je da se samo navikne na noćnu posudu. Recite mu da je ova noćna posuda njegova (napišite na nju njegovo ime ili zalijepite neke naljepnice).
Ako dijete ima omiljenu igračku, možete i za nju napraviti igračku – wc, pa kada je dijete na noćnoj posudi, neka je i lutka.

Odbacivanje pelene

Kada ste stvorili rutinu, posjednite dijete na noćnu posudu bez pelene i pustite ga da se na to navikne. Zatim počnite objašnjavati da treba skinuti hlače prije nego sjedne, da to mama i tata rade svaki dan.
Pohvalite dijete svaki puta kada sjedne na noćnu posudu ili pokuša u nju kakati ili piškiti, čak i ako mu to ne uspije.

Ohrabrivanje

Ohrabrite dijete da koristi noćnu posudu svaki put kada treba – neka zna da vam može uvijek reći i da ćete ga odvesti u kupaonu kad god želi. Ponekad ga ostavite bez pelene ili odjeće niže od struka, s noćnom posudom u blizini. Recite mu da se može u nju pokakati ili popiškiti ako želi i podsjetite ga na nju ako mu treba.
Dijete možete motivirati pomoću donjeg rublja tako da unaprijed najavite da ćete s njim ići u kupovinu gaćica gdje ćete ga pustiti da samo odabere donje rublje. Dijete će to shvatiti kao nešto što mu daje neovisnost i slobodu.
Ako dijete koje je već počelo pomalo koristiti noćnu posudu počne za nju gubiti interes, koristite način nagrađivanja – npr. napravite kalendar i svaki put kada se dijete popiški ili kaki u noćnu posudu, zalijepite naljepnice koje će dijete samo odabrati.

Prihvatite povremeni neuspjeh

Gotovo svakom djetetu će se desiti ”nezgoda” u periodu dok još nije sasvim naviknuto na noćnu posudu. Nemojte se ljutiti ili kažnjavati dijete, već (kad se to dogodi) mirno očistite i predložite djetetu da idući put koristi noćnu posudu.

Noćno odvikavanje

Kada je dijete naviknuto da po danu koristi noćnu posudu bez nezgoda, moguće da će mu trebati dulje vrijeme dok ne savlada i noćno odvikavanje. Djetetu možete pomoći da mu ne dajete puno tekućine iza 17 sati i da ga naviknete da koristi noćnu posudu prije odlaska na spavanje.

Ako je vaše dijete već navršilo tri godine i još odbija čak i pokušati s kahlicom ili zahodom, o tome biste trebali popričati s pedijatrom i razmotriti mogućnost savjetovanja s dječjim psihologom.

Još nekoliko savjeta kako možete pomoći djetetu:

 • neka vaše dijete samo odluči želi li kahlicu ili zahod
 • svoje dijete obucite tako da može lako skinuti donji dio odjeće. Mala se djeca najlakše snalaze s hlačama s gumicom. Kopče na ramenu i tregeru će ih zakočiti.
 • imajte strpljenja i budite opušteni, jer prije ili kasnije sva djeca prestaju koristiti pelene.