BOLI ME TRBUŠČIĆ

prehladall | GRDELIN BUZET

O PROLJEVU I POVRAĆANJU

ŠTO JE ŽELUČANA/CRIJEVNA VIROZA ?

Želučana ili crijevna viroza je kratkotrajna, ali neugodna bolest tijekom koje grupa virusa nadražuje želudac i/ili crijeva sa tipičnim simptomima povraćanja, mučnine i proljeva. Mogu biti prisutni i jaki grčevi te povišena temperatura. Najčešći uzročnik je rotavirus koji se češće pojavljuje u zimskim mjesecima, dok na proljeće i ljeti tegobe stvaraju adenovirusi i ekovirusi. Upravo zato što ima tako mnogo virusa, djeca tako često oboljevaju.

KAKO PREPOZNATI BOLEST

Kod želučane/crijevne bolesti simptomi mogu biti različiti. Neka djeca žalit će se na bol u želucu, laganu mučninu i imati će smanjeni apetit, neki će samo povraćati, drugi imati proljev, a u najgorem slučaju biti će to kombinacija svega navedenog i još sa povišenom temperaturom.

KAKO POMOĆI DJETETU

Najbolje je da dijete ostavite kod kuće neka leži i odmara. Temperaturu skidajte po potrebi. Ako ne želi jesti, nemojte ga siliti. Kada se želudac/crijeva smire početi će samo tražiti hranu. Važnije je da dijete pije kako ne bi dehidriralo.

ŠTO PITI, ŠTO JESTI

Najbolje je davati običnu vodu, blagu kamilicu, šipkov ili ruski blago zašećereni čaj. Potrebno je djetetu davati manje ali češće količine tekućine (svakih 15-20 min. 0,2 dcl) Može pomoći i manja količina gaziranih sokova, pogotovo kod povraćanja.

Kod jačih tegoba može se dati rehidracijska sol (otopina elektrolita koji se gube povraćanjem ili proljevom).

Od hrane može se davati nemasna juha, riža, kuhana mrkva i krumpir, banana, jabuka, krekeri, tostirani kruh, jogurt probiotik u manjim količinama…

Hranu davati postepeno i pratiti kako dijete reagira, ako povraća ili dobije proljev  vratiti se čajevima.

Probiotici (Normia, Pro-life, Linex..) nisu lijek koji će zaustaviti virozu ali pomažu u normalizaciji želučane i crijevne flore, te je poželjno davati lijek malo duži period (pogotovo kod viroza u vrtiću).

KADA POSJETITI LIJEČNIKA

  • Kod sumnje da se radi o upali slijepog crijeva (jaki bolovi oko pupka koji se šire prema dolje u desnu stranu, visoka temperatura i povraćanje, izostanak proljeva)
  • Kada primijetimo da je dijete dehidriralo (ako mokri vrlo malo i rijetko, suha usta, jaka malaksalost)
  • Krvava stolica
  • Kada bolest traje preko 7 dana

KADA U VRTIĆ ?

ŽELUČANA/CRIJEVNA VIROZA JE VRLO ZARAZNA BOLEST. VIRUS SE PRENOSI PREKO SLINE I STOLICE, ODNOSNO PRLJAVIH RUKU.

U VRTIĆU SE DJECA MOGU ZARAZITI PREKO IGRAČAKA KOJE STAVLJAJU U USTA, PA SE ZARAZA LAKO ŠIRI.

AKO DIJETE IMA LAKŠE SIMPTOME (1-2 PROLJEVASTE STOLICE, MALO BLJUCNE POSLIJE OBROKA) ONO NIJE ZDRAVO.

NE ŽELI JESTI, PLAČLJIVO JE , ŽELI SE NOSITI, NE ŽELI IĆI U ŠETNJU JER GA BOLI TRBUŠČIĆ I NIJE MU DOBRO. DOK NE OZDRAVI, MORA OSTATI KOD KUĆE.

TAKVO DIJETE ŠIRI ZARAZU NA DRUGU DIJECU

U VRTIĆ DIJETE MOŽE KRENUTI NAKON ŠTO BAREM JEDAN DAN MOŽE ZADRŽATI KRUTU HRANU BEZ DA IMA PROLJEV I POVRAĆANJE.

MOLIMO VAS DA OBAVEZNO DONESETE ISPRIČNICU LIJEČNIKA DA JE DIJETE ZDRAVO.